11. huhti, 2021

Hevonen kertoo jos joku on huonosti

SKH-palveluiden Facebook-ryhmässä SKH-palvelut / Rauhoittavat signaalit ja tiedostava koulutus on esimerkkitarina "Veijosta", suomenhevosesta, jonka satula alkoi puristaa.
 
Kun ratsastuksen asiat on koulutettu matalalla stressillä, vihjeet viety vaikutehallintaan asti ja vuorovaikutus on rakennettu luottamuksen pohjalle, voi ratsastus olla nautittavaa, molemmille osapuolille. Kun asiat ovat kunnossa, hevosella on aina "hyvä päivä", satavarmasti.  
 
 
Joskus kuitenkin käy niin, että hevonen alkaa vastustella. Ensin ihan pientä jarruttelua ehkä tai vähän ylireagoi ympäristöön, ehkä menee hiukan alta jossain askellajissa. Vähitellen ongelmat lisääntyvät ellei syytä löydy.
 
"Veijon" kohdalla ongelma tuli esiin juuri näin, salakavalasti. Ratsukon satula on käynyt ahtaaksi. Siinä kohtaa, kun huomaa, että satula ei enää istu, sillä epäsopivalla ei mennä sitä yhtä ainutta kertaa. Jos pystyy järjestämään esim. leveälle alle lisää tavaraa niin, että satula pysyy selkään nähden oikeassa asennossa, voi tämä olla vaihtoehto, kunnes selkä täyttyy, mutta ei ahtaan kanssa. 
 
Jos hevosen kehonkäytössä on ollut ongelmia, vaikka juuri epäsopivan satulan takia, on tärkeä saada hevonen ensin aktivoimaan itsenä uudestaan rennosti ja rohkeasti. Vasta sitten voi uudestaan lyhentää tai koota, kun venytys ja täysin rentona liikkuminen ei saa aikaiseksi epämiellyttävää tunnetta.
 
Epämiellyttävästä tunteesta kertoisi esim. hännän heilutus, luimiminen, kuolaimen pureminen, pään kallistaminen, kuolaimen taakse hakeutuminen, poikittaminen, jarruttelu, säpsähtely, ryntääminen, ympäristön vaikutteisiin ylireagoiminen, ratsastajan apuihin yli- tai alireagoiminen ja niin edelleen.
 
Kun ongelma on saatu poistettua, hevonen on heti rento ja yhteistyöhaluinen. Hevonen elää hetkessä. Vaikka niillä voi olla pitkäkin kipumuisti ja paljonkin asioita, jotka kumpuavat esim. vanhoista peloista, satula on yksi niistä asioista, joissa hevonen on se paras asiantuntija. Ne kyllä sanovat kun saavat hyvän satulan selkäänsä!
 
Kun hevonen on ongelman poistuttua rento, voi asteittain lähteä uudestaan jo lyhentämään, kun liikkuminen on nyt sujuvaa ja vaivatonta. Pitkänä ei saa tulla hännänhuiskimisia ja vastusteluja. Jos tulee on jossain vielä esim. lihaskalvo jumissa. Vaikka satula ehti olla ahdas vain hetken, on esimerkkiratsukkomme  omistaja tarkastuttanut satulan muokkauksen lisäksi hevosen myös eläinfysioterapeutilla.
 
Kiitos Sini Huhtasalo ja Sinin oma kasvatti Veli Leijonamieli (i. Pilvenpoika e. Riennoksen Pimu) ja kiitos kuvaaja/groomi Milla Riikonen
Caseen voit käydä tutustumassa osoitteessa https://www.facebook.com/groups/1639839756295022