8. huhti, 2021

Ihmisen parina työskentelevä koira

Toimivassa koira-avusteisuudessa ihminen on tuki ja työpari koiralle, koira työpari ihmiselle. Koira voi aina luottaa siihen, että sen kannattaa työskennellä ihmisen, perheessä aikuisen kanssa, mahdollisesti lapsen lähellä, mutta aikuisen työparina.
 
Tässä ajatusmallissa ihminen havainnoi koko ajan tekemistä tunneneutraalina ja oppimisen näkökulmasta. Ihminen ohjaa ja auttaa jos koira ei osaa. Jos koira tekee jotain ei-toivomaamme asiaa on koulutus kesken ja tulee miettiä kuinka pitkälle pitää ketjussa peruuttaa, että pääsee palkitsemaan toivotusta. Jos koira ei heti vihjeestä tee, on asia kesken. Ratkaisu on aina kouluttaminen, usein pilkkominen, usein peruuttaminen mutta aina lisäkouluttaminen. 
 
Me emme koskaan pelottele eläintä tai rankaise lisäämällä koiralle epämiellyttävää asiaa (positiivinen rankaisu) ei-toivotusta. Ei-toivotusta voi jättää palkitsematta, mutta ainoastaan voidakseen palkata ruhtinaallisesti välittömästi kun koira tekee oikein! Oikea ja toivottu huomioidaan myös silloin, kun koira on vapaa-ajalla.
 
Eettiseen eläimen käyttöön ja kohteluun kuuluu eläimen tukeminen jos huomaa, että eläin jännittyy tai on epävarma. Ja lisäkouluttaminen, jos eläin ei tiedä miten sen tulee toimia. Koira tekee ”virheitä” ainoastaan jos se ei joko tiedä ettei niin saa tehdä tai jos se hyötyy asiasta. Asia, joka voi olla ihmiselle hyvinkin kiusallinen, kuten kissanhiekkalaatikon "siivoaminen" tai roskiksen tutkiminen, voiolla koiralle todella palkitsevaa! Aina korjaus on opettaa ja kouluttaa koiraa. Antaa jotain niin hyvää asiaa tilalle ettei koiran kannata tehdä ei-toivottua, vahvistaa toivottua.
 
Rankaiseminen (P+) ainoastaan vähentää koiran luottamusta ihmiseen ja halua toimia ihmisen kanssa. Sen sijaan, että koira tekisi asioita avoimesti se oppii välttämään ihmistä, tekemään asioita salaa, hakemaan muualta kuin yhteistyöstä ihmisen kanssa ne asiat, joilla se voi itseään palkita.
 
Koiraa ei koskaan laiteta yksin tilanteeseen, johon sitä ei olisi koulutettu tai johon sillä ei ole valmiuksia. Vertaukseksi sopii mielestäni parhaiten, että koira olisi uimataidoton ja se heitettäisi laiturilta veteen sanoen ”ui”. Uimavertausta jatkaakseni, kun koira opiskelee työskentelyä, ollaan rannassa, jossa jalat ottavat pohjaan.  Saattaapa olla pelastusliivitkin päällä. Pelottaa ei saa. Turhautua ei tarvitse. 
 
Me olemme eläntemme turva. Me olemme se työpari, joka ei koskaan jää neuvottomaksi koiran silmissä. Me löydämme aiina asioita, joista voimme yhdessä koiramme kanssa ja koiramme rinnalla iloita. Silloin puhutaan ihmisen työparina työskentelevästä koirasta ja päinvastoin.
 
Suska