6. huhti, 2021

Sama asia eri sanoin

Joskus on hirvittävän hyvä mennä vieraan opettajan tai valmentajan silmän alle. Toinen valmentaja saattaa sanoa saman asian, josta olette oman valmentajasi kanssa puhuneet, hiukan eri sanoilla ja kokeiletkin tehdä hiukan eri tavalla ja asia saattaa ratketa. 

Olisi hyvä kuitenkin muistaa, että eläimelle luo turvallisuutta linjan säilyttäminen. Se punainen lanka olisi hyvä olla olemassa, vaikka meneekin kokeilemaan jotain uutta. Eläimen on mahdotonta ymmärtää, jos säännöt ovat tänään toiset kuin eilen. 

Muutos voi olla hyvästä, mutta vain yhtä asiaa voi muuttaa kerralla ja kannattaa miettiä valmiiksi, onko muutos sellainen, jonka on valmis pitämään. Ja myös onko tämä muutos se ensimmäinen asia, johon tulisi kiinittää huomiota. 

Jos hevosella on epäsopiva satula tai piikkejä hampaissa, ei valmentajan vaihto ole oikea teko, paitsi jos vanha valmentaja ei ole kysynyt sinulta, vaikka ongelmia ilmenee, että koska hampaat on katsottu ja koska satula tarkastettu... Satula muuten tulisi uusimman tiedon mukaan katsoa 4 x vuodessa...

Ajattelenkin, että ideoiden keräämisen voisi hyvin aloittaa menemällä seuraamaan valmennuksia, mikäli koronarajoitukset antavat periksi. Jos sitten muutaman tunin katsomisen jlk sitä vilkuilee kelloaan, että voisiko valmentaja katsoa minuakin tai ehtisinkö kotiin testaamaan kuultuja juttuja, voi ajatella menevänsä valmennukseen. Jos taas puree hammasta kännykkää räpläten ja jaksaa olla paikalla hädin tuskin sen yhden ratsukon verran, ei tämä valmentaja ole sinulle. Kemioiden pitää käydä yksiin. Linjan pitää sopia sinun linjasi kanssa. HUOM! Sinun linjasi. Sinä olet se hevosesi hyvinvoinnista huolehtiva asiantuntija, joka sitten konsultoi muiden asiantuntijoiden kanssa. Mutta sinä tunnet oman hevosesi asiat parhaiten.

Antoisaa valmennusten bongausta ja tuimaa kritiikkiä mitä muuttaa, koska ja missä järjestyksessä. 

t. Suska