VUOROVAIKUTUSKOIRA

Vuorovaikutustaitojen opiskelu aloitetaan aina heti, kun pentu tulee uuteen kotiin. Koulutuksen kautta koiran mielialaa ja halua olla positiivisessa vuorovaikutuksessa voidaan muokata koko koiran elämän ajan.
Kuva Sari Väisänen

Mikä on vuorovaikutuskoira?

 • Vuorovaikutuskoira ei ole virallinen termi.
 • Koiralle on koulutettu perustottelevaisuuden lisäksi hyötykoirataitoja. Vastaavia taitoja kuin esimerkiksi autismikoirilla, kaverikoirilla tai lukukoirilla on.
 • Koira tukee sekä yhdessä liikkumisen kautta että vilpittömällä läsnäolollaan psyykkisessä ja fyysisessä  hyvinvoinnissa.
 • Koiran kasvatus perustuu alusta asti positiivisen koulutuksen ja pehmeän johtajuuden ohella, rauhallisen työskentelytunnetilan rakentamiseen.
 • Kaikki kasvatus ja koulutus toteutetaan oppimispsykologiaan perustuvaan, eläinlähtöiseen, vahvistamisen kautta toteutettavaan menetelmään. 
 • Vuorovaikutuskoiran tulee saada viettää riittävästi onnellista koiranelämää, jossa lajityypilliset- ja rotutyypilliset käyttäytymistarpeet täyttyvät.

 

 • Lohduttaja ja kuuntelija

  Koiran silittäminen ja koiran läsnäolo lisää tutkitusti hyvinvointia. Vuorovaikutuskoulutettu koira osaa oma-aloitteisesti hakeutua saataville.

 • Harrastuskaveri

  Toimivaan vuorovaikutukseen perustuva harrastaminen koiran kanssa niin, että molemmat saavat harrastuksesta iloa ja onnistumisen tunnetta.

 • Sosiaalinen lenkkikaveri

  Liikkuminen, liikkuminen metsässä lisää hyvinvointia. Liikkuminen ihmisille ja koirille turvallisen koiran kanssa on voimaannuttavaa ja miellyttävää.

Luoksetulo, toimiva vuorovaikutus

Koiran luoksetulo kertoo paljon ihmisen ja koiran välisestä vuorovaikutuksesta, koiran tunnetilasta, koiran mielialasta, tilanteen stressitasosta ja tehtävän mielkkyydestä. Luottavaisessa vuorovaikutussuhteessa koira ei koe tarvetta rahoittavien signaalien käyttöön. Se tulee ihmisen luo saman vauhdin säilyttäen ja suoraan. Luoksetuloa kutsusta demonstroi videolla SKH-palveluiden vuorovaikutuskoira, labradorinnoutajanarttu Upwards Guardian Angel "Roosa".

VUOROVAIKUTUSKOIRAKURSSI / PILOTTI

Bodyrestin tuottama painontunne rentouttaa.
Kuvassa SKH-palveluiden Roosa voimauttaa sairaana olevaa Suskaa, Kertun istuessa vieressä.
Lue lisää https://www.skh-palvelut.fi/419159394

Haemme elokuussa 2021 alkavalle vuorovaikutuskoirakurssille osallistujia. Olet tervetullut kurssille, jos haluat vahvistaa vuorovaikutusta koirasi kanssa. Olet valmis sitoutumaan kouluttamiseen ja koira-arkeen positiisin menetemin. Toivot tukea psykofyysissosiaaliseen elämään koirasi kanssa. 

Vuorovaikutuskoira on koira, joka on koulutettu oppimispsykologiaan perustuvin, positiivisin ja palkkioon perustuvin menetelmin. Vuorovaikutuskoira toimii ihmisen seurassa rauhoittavana tai aktivoivana elementtinä ja omaa hyvinvointia tukevia taitoja. 

Kurssilla osallistujat opettelevat positiivisen koulutusmenetelmän periaatteet, perustaitojen kouluttamista ja jokaiselle yksilöllisesti laaditun osakokonaisuuden vuorovaikutuskoirataidoista. 

Kurssiin kuuluu 6 lähiopiskelupäivää, jotka jakaantuvat kolmeen viikonloppuun 1.8.-20.12.2021 välisenä aikana. Kurssi pyritään pitämään kokonaisuudessaan lähiopetuksena, mutta pakottavista syistä (esim. valtakunnalliset koronarajoitukset) jokin osa-alue tai lähipäivä saatetaan korvata etäosuudella. Kurssilaisilla on koko kurssin ajan (noin 5 kk) koulutustuki. Kurssi toteutetaan Eurajoella, Satakunnassa. 

Kurssille osallistujat valitaan hakemusten ja haastattelujen perusteella. Mukaan mahtuu korkeintaan 6 osallistujaa. Ensiarvoisen tärkeää on koko perheen sitoutuminen tapaan käsitellä koiraa. Positiivisten menetelmien käyttö kaikessa koira-arjessa ja koulutuksessa on ehdoton edellytys, että kurssille voi osallistua. Mitä nuorempi koira on, sen parempi, mutta koiran ikä ei ole este/rajoite osalllistumiselle. Tavoitteet ovat joka tapauksessa henkilökohtaiset. 

Kurssin hinta on 1240,00 € (sis. alv 24%). Kurssihinta maksetaan kolmessa osassa, kuukautta ennen lähiviikonloppua. 

Kurssin hinta sisältää lähipäivien opetuksen ja luennot, koulutuksen opetuksen yksityisopetuksena, materiaalit sekä kurssin ajan koulutustuen Facebook-ryhmän välityksellä.
Lähiviikonloput on alustavasti suunniteltu elo-, loka- ja joulukuulle. Kurssiviikonloput ilmoitetaan ennen ilmoittautumisajan päättymistä.

Kurssin järjestää SKH-palvelut. Vastuukouluttajana Susanna Hämäläinen (ratsastuksenopettaja, eläintenkouluttaja (at), neuropsykiatrinen valmentaja-opiskelija. Mahdolliset luennoitsijat valikoituvat kurssille osallistuvien tarpeen mukaan, esim. eläinavusteisen toiminnan eläinten kouluttamisen erikoisasiantuntija, psykoterapeutti tai kokemusasiantuntija.

 Hakeminen Vuorovaikutuskoirakurssille tapahtuu vapaamuotoisella sähköpostihakemuksella. Hakemukset kurssille (max 1 A4) lähetetään osoitteeseen susanna.hamalainen@skh-palvelut.com . Huomioithan, että täytämme kurssia hakemusten saapumisjärjestyksessä.

Sisällytä hakemukseesi ainakin seuraavat tiedot:

 • Mitä odotat kurssilta?
 • Miksi ajattelet hyötyväsi koulutuksesta?
 • Kerro itsestäsi
  • Kerro aikaisemmasta koirakokemuksestasi
  • Kerro omasta koirankoulutuskokemuksestasi
  • Mahdolliset erityisvaikeudet / -tarpeet
  • Muuta, mitä pidät merkityksellisenä
 • Kerro koirastasi
  • Koiran tiedot (rotu, ikä, sukupuoli)
  • Koulutustaso
  • Harrastukset

Kurssille jokainen osallistuu omalla vastuullaan. Kurssilaisita edellytetään: Tapaturmavakuutus, koiralle vakuutus ja virallisen rokotussuosituksen mukaiset rokotukset. 

Hakuaika 5.3.-1.6.2021 

Hakemukset sekä kysymykset : susanna.hamalainen@skh-palvelut.com   

Tervetuloa Vuorovaikutuskoirakurssille 2021!

SKH-palvelut pidättää oikeuden muutoksiin.

(C) SKH-palvelut 2021

 

Luoksetulo / Kerttu

7-vuotias suursnautserinarttu Stablemaster´s I Love You "Kerttu" on vuorovaikutuskoirataitojen pioneeri. Kertun erityisosaamista on ihmisen tunnetilan lukeminen ja siihen koulutettu ihmistä rauhoittava käytös headrest. Videolla Kerttu näyttää, miten kutsusta tullaan luokse.